Home Festa de Sant Francesc d'Assís

Festa de San Francesc d'Assís

E-mail Imprimir PDF


 alt


CLAVARIS 2012

alt

SANT FRANCESC D’ASSÍS 2012

Barri de l’Alquerieta

 

President: Pepe Valiente Gómez

Presidenta: Mayte Sancho Caballero

Clavaris 2012: Cosins Familia Valiente: José Luís, Josep, Yasmina, Oscar, Jorge, Miriam, Candido, Fermín i Raul.

 

PROGRAMA DE FESTES

 

 

Divendres 28 de setembre

* A les 21.30 hores, sopar de gala a la sala la Masía, amb la presentació dels clavaris de 2012 i del llibre de festes. A continuació ball amb l’Orquestra Renacer.

 

Dilluns 1 d’octubre

* A les 19.30 hores, missa de campanya al carrer General Prim número 23.

 

Dimarts 2 d’octubre

* A les 19.30 hores, missa de campanya al carrer Lutxana número 51.

 

Dimecres 3 d’octubre

* A les 19.30 hores, missa de campanya al col·legi Sagrada Família.

 

Dijous 4 d’octubre – Festivitat de Sant Francesc d’Assís

* A les 19.30 hores, missa a la parròquia Sagrada Família. A continuació, tradicional processoneta de dones fins el carrer Trafalgar número 37 on quedarà ubicat el dosser 2012. Tot seguit es realitzarà la tradicional ofrena de flors i es procedirà a l’obertura del dosser acompanyada d’un ramillet de focs d’artifici de llum i color per a celebrar l’onomàstica de Sant Francesc.

 

Divendres 5 d’octubre

* A les 21.30 hores, sopar al cau fester.

* A les 23 hores, Tradicional nit d’albaes. A la matinada es realitzarà la tradicional xocolatada en casa de Nardi "la Bandera".

 

Dissabte 6 d’octubre

* A les 8 hores, despertà que anuncia l’inici de les festes.

* A les 12 hores, passacarrer i repartiment de banderetes pels carrers del barri.

* A les 17 hores, cucanyes i jocs populars per als més menuts del barri.

* A les 18 hores, tradicional xocolatada per a tots els veïns al parc de l’Alquerieta.

* A les 21 hores, Sopar popular "sobaquillo"al carrer Trafalgar. La comissió posarà a disposició de qui vullga, llenya i arena per tal que es puguen fer torraes. La comissió posarà les taules i beguda.

* A les 23 hores, Nit d’actuacions a càrrec de l'Associació Cultural Grup de Cançó Melòdica i Espanyola d'Alzira i la Ribera amb les actuacions d’Els Tenors de la Ribera, Estefania Albelda, Ivan (Mikel Jackson), Lilyan, Ahinoa Sánchez i Carlos Berrocal.

 

Diumenge 7 d’octubre

* A les 8 hores, despertà.

* A les 12 hores, passacarrer pels carrers del barri i repartiment de pergamins als festers d’honor de 2012.

* A les 19 hores, missa en memòria dels difunts del barri a la parròquia de la Sagrada Família i a continuació Processó General en honor a Sant Francesc d’Assís. Eixida de la parròquia Sagrada Família amb el següent itinerari: des de parròquia de la Sagrada Família, Buenos Aires, Lutxana esquerre, General Prim, Pizarro, Conquista, Numància, Diego de Almagro, Arapiles, San Quintín, Callao, General Espartero i Trafalgar fins arribar de nou a la parròquia, on es dispararà un castell de focs d’artifici.

* A les 23 hores, nit de teatre valencià al parc de l’Alquerieta, a càrrec de la falla Cambro de Tavernes de la Valldigna (patrocinat per la Coordinadora de Festes de Barris i Partides d’Alzira).

 

Dilluns 8 d’octubre

* A les 8 hores, despertà.

* A les 12 hores, passacarrer amb música festera pels carrers del barri.

* A les 18 hores, tradicional merengà per a tots els veïns al carrer Arapiles.

* A les 19 hores, cavalcada multicolor (eixida del carrer Lutxana, a l’altura de les palmeres).

* A les 21.30 hores, sopar al cau fester ofert pels Clavaris de 2012.

* A les 23 hores, Gran Nit de Varietets amb les actuacions de Loudes Onrubia (cançò espanyola), Rocío Madrid (vedette i cançò moderna) i Miguel Valencia (humorista i showman).

 

Dimarts 9 d’octubre - Festivitat del 9 d’Octubre

* A les 8 hores, despertà.

* A les 12 hores, passacarrer amb música festera pels carrers del barri.

* A les 13 hores, IV Concurs de Paelles Barri l’Alquerieta, organitzat per l’Associació de Veïns. Informació i inscripció al carrer Lutxana, 5 – 1r.

* A les 19 hores, última cavalcada multicolor (eixida del carrer Lutxana, a l’altura de les palmeres).

En finalitzar la cavalcada, es procedirà a la tradicional tancà del sant, que es traslladarà al carrer Lutxana 10, on serà custodiat per la clavariessa del 2013 fins les festes de l'any que ve.

 

 

 

CONCURSOS

Dòmino al bar l’Alquerieta.

Truc al bar Javi.

Manilla al bar l’Alquerieta.

Parxís al bar Cabasero

El primer premi del Truc consisteix en un sopar per a quatre persones,

oferit per Cervesseria Amadeus.

 

Consulteu el dia i horari en el bar organitzador.

 

 

 

LA COMISSIÓ DE FESTES ES RESERVA EL DRET D’ALTERAR

O MODIFICAR EL PRESENT PROGRAMA

                                             - DISCULPEU LES POSSIBLES MOLÈSTIES -


FESTES DE L’ALQUERIETA. UN POC D’HISTÒRIA

Les festes de l’Alquerieta es remunten a l’època de la formació del barri allà per l’any 1700, quan un grup de jornalers començaren a formar una nova alqueria en una zona pròxima al convent de Santa Bàrbara, que els pares franciscans tenien als peus de la muntanyeta del Salvador. La relació dels frares amb el barri va ser tan beneficiosa que els seus habitants prengueren com a patró Sant Francesc d’Assís.

Durant la guerra civil es cremà la imatge de Sant Francesc al carrer General Espartero, a l’altura de l’estanc. En acabar la guerra els veïns decidiren anar a comprar-ne una nova a València. Entre els que es desplaçaren a la capital hi havia Angelita Roig, Rafael Roca, Conchín Roca, el Sr. Pellicer, Salvador de la Merced i el Sr. Ricardo Miravalles, sent este últim qui dies més tard aniria a arreplegar la imatge amb el seu carro a l’estació d’Alzira. Era l’any 1941 quan es reanudaren les festes a Sant Francesc d’Assís amb la nova imatge, prou més xicoteta que l’anterior, i amb un cost de 500 pessetes. Els primers presidents de les festes van ser Angelita Roig i el Sr. Pellicer; des d’eixe moment i fins hui s’han celebrat any rere any ininterrompudament. Durant els primers anys els actes més destacats foren les albades, cantades pels mateixos veïns; les cavalcades en què destacaven els carros i cavalleries engalanades, que tenien un primer premi de 75 pessetes; i el dia gran, el dia de la processó en honor a Sant Francesc d’Assís, que encara hui en dia continua sent l’acte més concorregut.

    Aquells primers anys de postguerra els clavaris eren ajudats per tots els veïns del barri, a causa de les males condicions econòmiques de l’època, portant cada u allò que podia per a adornar el tradicional dosser. Encara hui en dia els dossers continuen representant un gran esforç econòmic per als clavaries. L’any 1973, sent presidents de festes Moisés Campos Blasco i Rosita Soler Oliver, es va comprar una custòdia nova.

    En 1990, durant la processó, la imatge de Sant Francesc d’Assís caigué des de dalt de la custòdia i es trencà el cap i la peana; a més, va patir danys en les extremitats. Es proposà comprar-ne una nova, però la barriada s’hi va oposar i preferiren restaurar la imatge danyada, perquè li tenien molta devoció.

    Durant l’exercici de 1994 es va fer l’estendard, i dos anys més tard, en 1996, es va fer l’actual custòdia, molt més gran que l’anterior, i també es restaurà l’urna on descansa la imatge durant tot l’any. Les festes se celebren la primera quinzena del mes d’octubre.

En el 2004 es restaurà de nou la custòdia, en el 2006 es va fer una intervenció en l’imatge del sant tingut en compte els següents aspectes: neteja de la superfície pictòrica, estucat de talls i faltats, reintegració del color, adorat de la peana i bernisat de protecció final.

En febrer del 2008 l’Ajuntament d’Alzira va cedir a la comissió de festes un local al carrer Lutxana, que serà des del moment el cau fester de les festes del barri de l’Alquerieta.


Última actualización el Domingo, 07 de Octubre de 2012 17:00